Wednesday September 22nd 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

ALFRED DÖBLIN: BOK PÅ VÄG

Kaiserdamm anlades som snudd pĂ„ paradgata i vĂ€stligaste Berlin i början av förra Ă„rhundradet, och hĂ€r uppfördes rader med högborgerliga stenhus för dĂ„tidens övre medelklass – och hit flyttade ocksĂ„, som udda fĂ„gel i grannskapet, författaren och lĂ€karen Alfred Döblin i januari 1931. Granne med bland andra Otto Dix, Ferdinand Bruckner och Erich Maria Remarque. Samt Hermann Göring (!).

Om Döblins flytt till Kaiserdamm finns naturligtvis en historia, för han bÄde bodde och trivdes storartat sedan omkring aderton Är pÄ Frankfurter Allee i stadens proletÀra öster.

Men ack! Den stĂ€ndigt bedragna hustrun tjatade hej vilt och ville bo mer stĂ„ndsmĂ€ssigt, och Alfred gav med sig motvilligt för husfridens skull – vilket han Ă„ngrade redan efter ett halvt Ă„r. Och hĂ€rdade ut fram till mĂ„nadsskiftet februari-mars 1933, dĂ„ det nazistiska maktövertagandet tvingade honom och familjen i landsflykt; dagen efter Riksdagshusbranden.

Kaiserdamm 28 – byggnaden mitt i bilden – blev Alfred Döblins sista adress i Berlin, och nĂ€r jag stĂ„r i porten svindlar plötsligt tanken. Ty dessa nyss nĂ€mnda herrar bör ha sett varandra dagligen: Göring bör ha kolliderat med exempelvis den intellektuelle juden Alfred Döblin, vars böcker brĂ€ndes utanför Operan ett par mĂ„nader efter flykten. Eller med Dix vars mĂ„lningar bĂ„de hĂ€cklades och eldades upp av den nya statsledningen – pĂ„ order av den lille förkrympte Goebbels.

Och jag kan utan svĂ„righet tĂ€nka mig samtalen vid de olika personernas frukostbord, hur de alla ondgjorde sig över omgivningen – fast med olika utgĂ„ngspunkter.

Nu Àr det skÄnsk höst 2012 och jag sitter i arbetsrummet, bearbetar intryck och skriver.

Under drygt ett Är har jag motorcyklat i Alfred Döblins fotspÄr, frÄn platsen dÀr hans födelsehus i tysktidens Stettin lÄg till den finala bostaden pÄ Kaiserdamm.

Det Àr alltsÄ ett mÀrkligt Är som ligger bakom mig, ett Är dÄ jag bokstavligen vaknat och somnat med den tyske författaren. NÀr jag inte suttit med lupp och granskat hundraÄriga polska stadsplaner, för att försöka reda ut var sedan lÀnge utbombade miljöer exakt befann sig i relation till dagens gaturum. En studie som ingen för övrigt gjort tidigare.

I Berlin, utan sprĂ„kförbistring, var det dock enklare – ty hĂ€r finns fortfarande skĂ€ligen intakta arkiv fram till omkring 1943. Vilket gör den fysiska gĂ„rdagen möjlig att rekapitulera.

Ett Ă„r med Döblin kan tyckas nördigt men det finns naturligtvis en orsak. Ty i min begreppsvĂ€rld Ă€r Alfred Döblin Tysklands störste författare under 1900-talet, och det Ă€r en uppfattning som jag till fullo delar med GĂŒnter Grass.

Döblins mÀsterverk Berlin Alexanderplatz frÄn 1929 Àr och förblir en av vÀrldens mest betydelsefulla storstadsromaner; vid sidan av James Joyces Ulysses.

Nu kommer en bok om Alfred Döblins livsvĂ€g, dĂ€r jag följer honom frĂ„n adress till adress i ett försök att kartlĂ€gga en litterĂ€r gigant – samtidigt som jag jĂ€mför dĂ„tid med nutid. VĂ€l medveten om att blott fyra av Döblins cirka tjugo visten i Stettin och Berlin finns kvar idag.

Bokens titel, slutligen, Àr identisk med de sista orden i Berlin Alexanderplatz. Sedan berÀttaren med en barnramsa ser sÄvÀl brun uppmarsch som annalkande krig.

C-J CHARPENTIER

BILD

HÀr och i angrÀnsande hus pÄ Kaiserdamm bodde bland annat Döblin, Dix, Remarque och Göring (Foto: C-J Charpentier)

FOTNOT. C-J:s nya bok heter WIDEBUM, WIDEBUM – anteckningar kring Alfred Döblins adresser. Den berĂ€knas utkomma sent i höst.

ALFRED DÖBLIN: BOK PÅ VÄG

Kaiserdamm anlades som snudd pĂ„ paradgata i vĂ€stligaste Berlin i början av förra Ă„rhundradet, och hĂ€r uppfördes rader med högborgerliga stenhus för dĂ„tidens övre medelklass – och hit flyttade ocksĂ„, som udda fĂ„gel i grannskapet, författaren och lĂ€karen Alfred Döblin i januari 1931. Granne med bland andra Otto Dix, Ferdinand Bruckner och Erich Maria Remarque. Samt Hermann Göring (!).

Om Döblins flytt till Kaiserdamm finns naturligtvis en historia, för han bÄde bodde och trivdes storartat sedan omkring aderton Är pÄ Frankfurter Allee i stadens proletÀra öster.

Men ack! Den stĂ€ndigt bedragna hustrun tjatade hej vilt och ville bo mer stĂ„ndsmĂ€ssigt, och Alfred gav med sig motvilligt för husfridens skull – vilket han Ă„ngrade redan efter ett halvt Ă„r. Och hĂ€rdade ut fram till mĂ„nadsskiftet februari-mars 1933, dĂ„ det nazistiska maktövertagandet tvingade honom och familjen i landsflykt; dagen efter Riksdagshusbranden.

Kaiserdamm 28 – byggnaden mitt i bilden – blev Alfred Döblins sista adress i Berlin, och nĂ€r jag stĂ„r i porten svindlar plötsligt tanken. Ty dessa nyss nĂ€mnda herrar bör ha sett varandra dagligen: Göring bör ha kolliderat med exempelvis den intellektuelle juden Alfred Döblin, vars böcker brĂ€ndes utanför Operan ett par mĂ„nader efter flykten. Eller med Dix vars mĂ„lningar bĂ„de hĂ€cklades och eldades upp av den nya statsledningen – pĂ„ order av den lille förkrympte Goebbels.

Och jag kan utan svĂ„righet tĂ€nka mig samtalen vid de olika personernas frukostbord, hur de alla ondgjorde sig över omgivningen – fast med olika utgĂ„ngspunkter.

Nu Àr det skÄnsk höst 2012 och jag sitter i arbetsrummet, bearbetar intryck och skriver.

Under drygt ett Är har jag motorcyklat i Alfred Döblins fotspÄr, frÄn platsen dÀr hans födelsehus i tysktidens Stettin lÄg till den finala bostaden pÄ Kaiserdamm.

Det Àr alltsÄ ett mÀrkligt Är som ligger bakom mig, ett Är dÄ jag bokstavligen vaknat och somnat med den tyske författaren. NÀr jag inte suttit med lupp och granskat hundraÄriga polska stadsplaner, för att försöka reda ut var sedan lÀnge utbombade miljöer exakt befann sig i relation till dagens gaturum. En studie som ingen för övrigt gjort tidigare.

I Berlin, utan sprĂ„kförbistring, var det dock enklare – ty hĂ€r finns fortfarande skĂ€ligen intakta arkiv fram till omkring 1943. Vilket gör den fysiska gĂ„rdagen möjlig att rekapitulera.

Ett Ă„r med Döblin kan tyckas nördigt men det finns naturligtvis en orsak. Ty i min begreppsvĂ€rld Ă€r Alfred Döblin Tysklands störste författare under 1900-talet, och det Ă€r en uppfattning som jag till fullo delar med GĂŒnter Grass.

Döblins mÀsterverk Berlin Alexanderplatz frÄn 1929 Àr och förblir en av vÀrldens mest betydelsefulla storstadsromaner; vid sidan av James Joyces Ulysses.

Nu kommer en bok om Alfred Döblins livsvĂ€g, dĂ€r jag följer honom frĂ„n adress till adress i ett försök att kartlĂ€gga en litterĂ€r gigant – samtidigt som jag jĂ€mför dĂ„tid med nutid. VĂ€l medveten om att blott fyra av Döblins cirka tjugo visten i Stettin och Berlin finns kvar idag.

Bokens titel, slutligen, Àr identisk med de sista orden i Berlin Alexanderplatz. Sedan berÀttaren med en barnramsa ser sÄvÀl brun uppmarsch som annalkande krig.

C-J CHARPENTIER

BILD

HÀr och i angrÀnsande hus pÄ Kaiserdamm bodde bland annat Döblin, Dix, Remarque och Göring (Foto: C-J Charpentier)

FOTNOT. C-J:s nya bok heter WIDEBUM, WIDEBUM – anteckningar kring Alfred Döblins adresser. Den berĂ€knas utkomma sent i höst.