Wednesday September 22nd 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

DANSKA SMULTRON

För de redan frÀlsta Àr det hÀr knappast nÄgra nyheter men för dem som Ànnu inte hunnit beta av alla Köpenhamns kulturinstitutioner vill jag gÀrna rekommendera tre smultronstÀllen litet vid sidan av byens mer frekvent besökta attraktioner.

PĂ„ HC Andersens Boulevard, ungefĂ€r mellan RĂ„dhusplatsen och Glyptoteket, ligger DDC – uttytt Dansk Design Center – bakom en hög glasad fasad i ett hus ritat av stjĂ€rnarkitekten Henning Larsen.

DDC, som invigdes för tolv Är sedan, Àr navet i den officiella danska designpolitiken. Vars mÄl Àr att skapa tillvÀxt genom ett intimt samarbete mellan formgivare, industri och nÀringsdepartement.

HÀr har fram till nu hÄllits stora publika utstÀllningar pÄ designtemat men frÄn och med nÀsta Är vÀntar en radikal förÀndring, dÄ DDC slopar all mer omfattande utstÀllningsverksamhet till förmÄn för en strikt fackorienterad profil.

AlltsĂ„ Ă€r det sista chansen i höst att se den omfattande presentationen av dansk formgivning, dĂ€r vi i hela kĂ€llarplanet fĂ„r följa danska designprodukter under gott och vĂ€l femtio Ă„r. NĂ€sta Ă„r stĂ€ngs denna förnĂ€mliga exposĂ© – vars finala mĂ„nader mer Ă€n vĂ€l motiverar en resa över Sundet.

Strandgade ligger grovt uttryckt pĂ„ andra sidan hamnbassĂ€ngen sett frĂ„n Nyhavn, och hĂ€r reser sig tvĂ„ praktfulla tegelbyggnader frĂ„n 1800-talet – hus som ursprungligen var varumagasin kopplade till sjöfart och handel.

OmrÄdet kallas Gammel Dok efter Köpenhamns Àldsta torrdocka som var i bruk frÄn 1739 till 1919, och i de bÄda fastigheterna ryms Danmarks utrikesministerium och DAC. Som stÄr för Dansk Arkitektur Center.

Även DAC, med butik och servering, Ă€r vĂ€rt en mĂ€ssa. För hĂ€r visas stĂ€ndigt utstĂ€llningar kring arkitektur och stadsplanering. Och det Ă€r alltid utstĂ€llningar av hög klass. Dessutom ordnar man guidade cykelturer till olika arkitektoniska sevĂ€rdheter i Köpenhamn.

Mitt tredje smultron, slutligen, Ă€r Öksnehallen invid Halmtorvet bakom HovedbanegĂ„rden. HĂ€r rör det sig om ett slakthus frĂ„n 1850-talet som renoverades flott och pietetsfullt i samband med Köpenhamns kulturhuvudstadsĂ„r 1996.

Vid renoveringen anvÀndes nÀstan enbart Äterbruksmaterial, och merparten av hantverkarna var dessutom Àldre mÀn som behÀrskade gamla tekniker.

Resultatet blev norra Europas förmodligen största utstĂ€llningshall – ett enormt rum pĂ„ drygt femtusen kvadratmeter med ett tak som vilar pĂ„ de gamla gjutjĂ€rnsfundamenten.

PĂ„ Öksnehallen hĂ„lls mĂ€ssor och event, varvat med en och annan kulturutstĂ€llning. Även om just kulturprofilen tonats ned nĂ„got under de senaste Ă„ren. Men det Ă€r och förblir ett spĂ€nnande besöksmĂ„l, och i de intilliggande byggnaderna pĂ„ slakthusomrĂ„det finns bland annat kafĂ© och teater.

Efter denna vandring kan man sÀkert behöva slÀcka törsten, och dÄ anbefalles Jeppes Badhotell pÄ Lille Strandstraede nÀra Sankt Annae Plads. DÀr vi finner vÀrldens enda badhotell som saknar sÄvÀl bad som hotell.

Det Àr mycket danskt. God tur!

C-J CHARPENTIER

BILD

Dansk Arkitektur Center vid hamnbassÀngen mot Christianshavn Àr ett av C-J:s kulturella smultronstÀllen i Köpenhamn