Monday September 27th 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

VÄRDIGHET OCH VÅLD I PALESTINA

Text: Noam Chomsky. Den svenska författaren Henning Mankell berÀttar om en hÀndelse i Moçambique, under inbördeskrigets mörka dagar för 25 Är sedan. En ung man i trasiga klÀder kom emot honom.

”Jag sĂ„g nĂ„got som jag aldrig kommer att glömma, sĂ„ lĂ€nge jag lever”, sĂ€ger Mankell. ”Jag tittade pĂ„ hans fötter. Han hade inga skor. I stĂ€llet hade han mĂ„lat skor pĂ„ fötterna. Han hade anvĂ€nt fĂ€rgerna frĂ„n jorden och rötterna för att ersĂ€tta sina skor. Han hade hittat ett sĂ€tt att bevara sin vĂ€rdighet.”
Upplevelser som denna vÀcker förstÄs starka minnen hos dem som varit vittnen till brutalitet och förnedring. Det hÀnder överallt. Ett slÄende exempel, bland mÄnga andra, Àr Gaza som jag hade möjligheten att besöka i oktober förra Äret. Det var första gÄngen jag var dÀr.

I Gaza bemöts vĂ„ldet av de orubbliga ”samidin” – de som uthĂ€rdar. Uttrycket Ă€r lĂ„nat frĂ„n advokaten Raja Shehadehs memoarer om ockupationen av Palestina, ”The Third Way”, som utkom för 30 Ă„r sedan.

NÀr jag kom hem frÄn Gaza möttes jag av rapporterna om Israels angrepp pÄ Gaza i november, ett angrepp som stöddes av USA och, som vanligt, artigt tolererades av Europa.

Israel Àr inte Gazas enda motstÄndare. Gazas grÀns i söder kontrolleras nÀstan helt av den fruktade egyptiska hemliga polisen Mukhabarat. TrovÀrdiga rapporter gör kopplingar mellan Mukhabarat och CIA och israeliska Mossad.

För bara en mÄnad sedan skickade en ung journalist frÄn Gaza en artikel till mig som berÀttar om den egyptiska regeringens senaste angrepp mot folket i Gaza.

En livlina för Gazaborna, som lever under brutal belÀgring och konstanta attacker, Àr det nÀtverk av tunnlar som leder in i Egypten. Nu har den egyptiska regeringen hittat ett nytt sÀtt att blockera tunnlarna; genom att drÀnka dem i avloppsvatten.

Samtidigt rapporterar den israeliska mĂ€nniskorĂ€ttsorganisationen B’Tselem om ett nytt pĂ„fund som den israeliska armĂ©n anvĂ€nder för att bekĂ€mpa de fredliga protesterna som Ă€ger rum varje vecka mot Israels olagliga ”skiljemur” – i verkligheten en ”annekteringsmur”.

Eftersom samidin skickligt har lyckats stÄ emot tÄrgas, sÄ har armén eskalerat sina metoder och sprutar en sÄ hÀlsofarlig vÀtska som obehandlat avloppsvatten över de protesterande och deras hem.

Ännu ett exempel pĂ„ hur ”snillen spekulerar”, och kombinerar olagligt förtryck med förödmjukelse.

Tragedin i Gaza gÄr tillbaka till 1948, dÄ tusentals palestinier flydde i skrÀck eller tvingades till Gaza av israeliska soldater.

PremiĂ€rminister Ben Gurion sade att “araberna i landet Israel har bara en sak kvar att göra – att ge sig ivĂ€g.”

Det Àr anmÀrkningsvÀrt att det största stödet pÄ den internationella arenan för Israel idag, kommer frÄn USA, Kanada och Australien, den sÄ kallade anglosfÀren. Det Àr samhÀllen som bestÄr av bosÀttare och kolonisatörer, och som grundats pÄ utrotning eller utdrivning av ursprungsbefolkningen till förmÄn för en högre stÄende ras. DÀr anses sÄdant beteende vara naturligt och berömvÀrt.

Gaza har i mĂ„nga Ă„r varit en uppvisning i vĂ„ldsaktioner av alla tĂ€nkbara sorter. I rekordet ingĂ„r noggrant planerade grymheter som Operation gjutet bly 2008-2009 – ”barnamord” som de norska lĂ€karna Mads Gilbert och Erik Fosse kallade det. De arbetade pĂ„ al-Shifa-sjukhuset i Gaza tillsammans med sina palestinska och norska kollegor under hela det kriminella angreppet. Med tanke pĂ„ hur mĂ„nga hundratals barn som massakrerades, sĂ„ Ă€r det ett trĂ€ffande ord.

VÄldet yttrar sig i praktiskt taget all form av grymhet som mÀnniskor i sin uppfinningsrikedom har kunnat hitta pÄ, inklusive smÀrtan i att bli landsförvisad.

Och i Gaza Ă€r den smĂ€rtan sĂ€rskilt svĂ„r. DĂ€r kan mĂ€nniskor Ă€nnu titta över grĂ€nsen mot de hem som de drevs bort ifrĂ„n – i alla fall de som hade möjlighet att nĂ„ grĂ€nsen utan att först bli dödade.

En av bestraffningarna har varit att stÀnga in mer av grÀnsen pÄ Gazasidan och göra den till en buffertzon, dÀr hÀlften av Gazas brukbara jord finns. Det hÀvdar en ledande Gazaforskare pÄ Harvarduniversitetet, Sara Roy.

Samtidigt som Gaza Àr en uppvisning i mÀnniskors kapacitet att utöva vÄld, Àr det ocksÄ ett inspirerande exempel pÄ vÄrt behov av vÀrdighet.

Ghade Ageel, en ung kvinna som flydde frĂ„n Gaza till Kanada, skriver om sin 87-Ă„riga mormor, en flykting som fortfarande Ă€r fast i fĂ€ngelset Gaza. Innan hon drevs ut frĂ„n en by som nu Ă€r totalförstörd, â€Ă€gde hon ett hus, jordbruk och mark och var en mĂ€nniska med anseende, vĂ€rdighet och hopp.”

Otroligt nog, och i likhet med de flesta palestinier, har den gamla kvinnan inte förlorat sitt hopp.

“NĂ€r jag trĂ€ffade mormor i november 2012 var hon ovanligt glad”, skriver Ageel. ”Jag blev förvĂ„nad och frĂ„gade varför hon var pĂ„ sĂ„ gott humör. Hon sĂ„g mig i ögonen och sa, överraskande, att hon inte lĂ€ngre oroade sig” för sin födelseby och det vĂ€rdiga liv som hon hade förlorat, och aldrig kommer att fĂ„ tillbaka.

Hon sa till Ageel att byn “finns i ditt hjĂ€rta, och jag vet att du inte Ă€r ensam pĂ„ din resa. Tappa inte modet. Vi ska komma dit.”

De som hÄller i knölpÄkarna förstÄr instinktivt denna strÀvan efter vÀrdighet. De vet att det bÀsta sÀttet att underminera nÄgons vÀrdighet, förutom vÄld, Àr förödmjukelse. Det förekommer hela tiden, till exempel i fÀngelser.

Den normala proceduren i israeliska fÀngelser ska Àn en gÄng granskas. I februari dog Arafat Jaradat, en 30-Äring som arbetade pÄ en bensinstation, i israelisk fÄngenskap. OmstÀndigheterna kring hans död skulle kunna utgöra gnistan till Ànnu en revolt.

Jaradat arresterades i sitt hem vid midnatt (en bra tid för att skrÀmma hans familj). Han anklagades för att ha kastat sten och en molotovcocktail nÄgra mÄnader tidigare, under Israels attack pÄ Gaza i november.

Jaradat var frisk nĂ€r han arresterades. Han sĂ„gs sista gĂ„ngen i livet av sin advokat som beskrev honom som ”dubbelvikt, rĂ€dd, förvirrad och insjunken.”

RÀtten skickade tillbaka honom till ytterligare tolv dagar i hÀkte. Jaradat hittades död i sin cell.

Journalisten Amira Hass skriver att “palestinierna Ă€r inte betjĂ€nta av en israelisk granskning. Jaradats död Ă€r en mycket större sak för dem Ă€n den tragedi som har drabbat honom och hans familj. De ser Jaradats död som ett bevis för att rutinmĂ€ssig tortyr utövas i det israeliska systemet. De upplever att mĂ„let med tortyren inte bara Ă€r att fĂ„ en enskild person fĂ€lld, utan frĂ€mst att avskrĂ€cka och betvinga ett helt folk.”

Man anvĂ€nder sig av förödmjukelser, förnedring och terror – vĂ€lkĂ€nda medel för förtryck, bĂ„de hĂ€r hemma och utomlands.

Behovet att förödmjuka dem som hÄller huvudet högt Àr ett outrotligt inslag i det imperialistiska tÀnkesÀttet.

I fallet Israel–Palestina har det lĂ€nge funnits en nĂ€stan total internationell enighet om en diplomatisk lösning. Den lösningen har USA förhindrat i 35 Ă„r, med Europas tysta medgivande.

Förakt för de vÀrdelösa offren Àr en stor del i svÄrigheterna med att lyckas komma fram till en lösning som har Ätminstone en liten smula rÀttvisa och respekt för mÀnsklig vÀrdighet och mÀnskliga rÀttigheter. Det ligger inte bortom fantasins grÀnser att tro att problemen kan lösas med hÄrt och mÄlmedvetet arbete. Det har gjorts pÄ andra hÄll.

Om inte de som har makten kan lÀra sig att respektera offrens vÀrdighet, sÄ kommer oöverstigliga hinder att bestÄ, och vÄr vÀrld domineras av vÄld, grymheter och svÄra lidanden.

© 2013 Noam Chomsky

Noam Chomsky Àr professor emeritus i lingvistik och filosofi vid Massachusetts Institute of Technology i Cambridge, Mass.

ÖversĂ€ttning Lotta Askaner Bergström