Wednesday September 22nd 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Valerie June

Valerie June gör musik som hon sjÀlv kallar för Moonshine Roots Music, en mix av blues, folkmusik, gospel, soul, appalachian och bluegrass. Det var den musiken som prÀglade hennes uppvÀxt i Humboldt Tennessee, en timme frÄn Memphis och tvÄ timmar frÄn Nashville. Valerie June ser ut som en modell men har en röst som lÄter sprungen ur bomullsfÀlten i 30-talets södern. Hon har en egen gitarrstil och lirar ukulele och banjo.

Det Àr inspirerande att se en stark kvinna spela pÄ det sÀtt du gör. KÀnns det som att du representerar ett antal olika nivÄer i samhÀllet?

Ja, jag företrÀder nog flera samhÀllsnivÄer.

Du kallar din banjo för ”baby” – vem har varit den mest inflytelserika banjospelaren för dig personligen?

Min favorit-banjospelare Ă€r Elizabeth Cotten. Hon kommer frĂ„n arbetarklassen och Ă€r den absoluta definitionen av en superstjĂ€rna i mina ögon. Om jag kunde skriva och spela sĂ„ bra som hon
 Ta vĂ„ra största divor Adele och BeyoncĂ© … de har inte en chans, jag hade i princip gjort vad som helst för att kunna plocka banjo sĂ„ bra som hon gör. Den kvinnan har genuin stjĂ€rnstatus.

En av dem som producerade din kommande debutskiva har arbetat med artister som Sinead O’Connor. Du har inte funderat pĂ„ att skaffa hennes frisyr?

Haha, du den dagen kommer sÀkert!

Drack du och dina vÀnner mycket hembrÀnt i din ungdom?

Nej, aldrig. Jag drack min första och enda riktiga mĂ„nsken med Smoky Mountains lĂ„tskrivare, Patty Bryan. Hennes make spelade fiol för Norman och Nancy Blake. Jag trĂ€ffade honom nĂ€r jag plockade lĂ„tar pĂ„ Blakes ”bondgĂ„rd”. Norman Blake Ă€r den bĂ€sta levande gammaldagsgitarristen jag har hört! Med Nancy pĂ„ cello Ă€r det himmelskt. Patty Bryan Ă€r den första kvinna och kollega som lĂ€rde mig Ă€lska country och bluegrasslĂ„tskrivande.

Du sa ”DĂ€r jag kommer ifrĂ„n spelar mĂ€nniskors hudfĂ€rg stor roll, men nĂ€r man börjar spela musik sĂ„ har den ingen betydelse lĂ€ngre”. Tror du musik har förmĂ„gan att bryta ner osynliga grĂ€nser?

Jag det gör jag. Kalla mig en drömmare.

PĂ„ din första ” Workin’ Woman Blues” sjunger du: ” I ain’t fit to be no mother, I ain’t fit to be no wife yet. I been workin’ like a man, y’all. I been workin’ all my life yeah.” Skulle du sĂ€ga att detta Ă€r en korrekt beskrivning av ditt liv hittills och dina kĂ€nslor till livet?

Workin’ Woman Blues” Ă€r en lovsĂ„ng till kvinnor, kvinnor som sĂ€ger: Jag Ă€r beredd att arbeta för det jag vill uppnĂ„ hĂ€r i vĂ€rlden. Jag vill verkligen ha allt det goda i livet, och om det innebĂ€r lĂ„nga dagar och att jag mĂ„ste arbeta tio gĂ„nger sĂ„ hĂ„rt som en man för att hĂ„lla hushĂ„llet igĂ„ng, sĂ„ kalla mig gĂ€rna en dĂ„lig mor och dĂ„lig fru. De flesta tvingas hur som helst att arbeta pĂ„ nĂ„got sĂ€tt. Det spelar egentligen ingen roll vad du jobbar med, det viktiga Ă€r att Ă€lska det du gör och att du vet att ditt arbete ger kĂ€rleksfull frukt.

Tillverkar du fortfarande tvÄl och sÀljer? Tror mÄnga skulle tÀnka sig att köpa en sÄdan produkt!

Vilken hĂ€rlig frĂ„ga! Jag Ă€lskar att göra rengöringsprodukter och klĂ€der. Ge dig bara till tĂ„ls


Du började din karriÀr i byggbranschen!

Min far Àger ett byggföretag. Han tog oss med till sitt arbete nÀr vi var smÄ och vi fick hjÀlpa till med det vi kunde nÀr vi vÀxte upp. Min mamma tog hand om mycket av pappersarbetet sÄ hela familjen arbetade tillsammans. Vi fick dessutom betalt. Jag lÀrde mig att spara och arbeta för att sÄ smÄningom kunna skaffa saker som jag ville ha.

Har du mÄnga kvinnliga kollegor?

Det har funnits nÄgra pÄ vÀgen; Mrs Geraldine Àr en jag minns. Det fanns ocksÄ en intressant kille som heter Mr Red. Han var mycket gammal. Han gav oss alltid Laffy Taffy godis. Vi Àlskade honom. Han var bokstavligen en röd man. Hans hud verkade ha alla fÀrgnyanser som en mÀnniska kan ha, i smÄ flÀckar som sÄg röda ut pÄ avstÄnd.

Du arbetade med nÄgra av de största genom tiderna pÄ nya skivan. Hur var det att arbeta med Booker T och hans hammond?

Booker T. Jones Àr en verkligt vacker person. Jag Àlskade att arbeta med honom!

Kommer du till Sverige och spelar snart?

Jag hoppas att ni alla kommer att fÄ se och höra mig i Sverige mycket snart. En vÀn och en av mina favorit-singer-songwriter, Michaela Schmit, kommer frÄn Sverige. Vi trÀffades i Memphis och sjöng tillsammans en sÀsong. Hennes röst Àr sÄ vacker.

Lars Yngve