Wednesday May 12th 2021
Säg är det konstigt att man längtar bort någon gång? Säg är det konstigt att man längtar bort någon gång? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insåg att det var en inbjudan från [...]


Kategorier

Text: Zinat Pirzadeh. Någon gång i mars, mellan de.18:e-22:e firar vi iranier/ kurder/ afghaner Nuwroz, vårt Nyår som infaller på vårdagjämningen. Då dukar vi upp med sju olika saker som börjar på ”S”. Dukningen kallas då för Haft Seen eller sju ”S” och är en traditionell dukning just för Nuwroz.

På bordet har vi bl.a. Spegel, Ljus, Rosenvatten, Målade ägg, Samanu – söt pudding gjord på vetegroddar, Senjed – torkad Oleasterfrukt, Sir/vitlök, Sib/äpplen, Somāq eller sumak-frukt och Serkeh/vinäger. För er som är nyfikna; -År 2012 sammanfaller med år 2571 enligt den iranska kejserliga kalendern och år 1391 enligt den islamiska solkalendern, vilket är officiell kalender i dagens Iran och Afghanistan.

Det mesta till Haft Seen, sju S-duken går att få tag på i Sverige förutom Samanu. Denna underbara pudding som kan lagas enbart av troende kvinnor. Enligt myten om Samanu skulle den utan en helig kvinnas beröring inte få sin speciella färg. Min mor berättade för mig att det inte går att få tag på Samanu i Sverige. Men min persiska väninna avslöjade att det gick att handla lite Samanu för dyra pengar i en persisk matbutik. Samanun såldes lika dyrt som Beluga-Kaviar då mat som är rörd av ett helgon inte kommer hur lätt som helst till syndiga Sverige. Några hundralappar fattigare fick jag till slut min Haft Seen-duk fulländad. Medan jag dukade inför Nuwroz ringde min finska granne på dörren. Hon blev så förtjust över min vackra dukning. Hennes ansikte lyste upp när hon lyfte upp just min Samanu-skål. Hon tog en teskedd och smakade på den medan jag blängde oroligt på henne och inte ville att hon skulle äta min Samanu. Hon sa plötsligt; – Herra Jumala…Tänk att ni har Mämmi på persiska nyårsduken. Jag frågade förvånad; – Vadå Mämmi? -Ja, vi i Finlad äter Mämmi på påsken. Jag har köpt två paket idag på Coop Forum. Jag sa; -Det är omöjligt! Detta är Samanu, och enbart troende muslimiska kvinnor har recepten. Hon sprang rask ut, kom tillbaka med ett gult paket, räckte fram en tesked och sa;

-Varsågod och smaka! Jag smakade tveksamt, och till min förvåning upptäckte jag att Mämmi eller Memma på svenska är samma pudding som den med mysterier omgivna Samanun från Iran. Magin kring Samanun hade plötsligt försvunnit och jag kände sorg som ett litet barn som har upptäckt att jultomten inte finns på riktigt. Men när jag såg det låga priset på förpackningen kände jag magisk glädje. Nu har jag hamstrat flera förpackningar Mämmi i min frys. Jag undrar ändå om det finns någon helig kvinna som går runt hela Finland och rör om Mämmin då färgen och smaken på den är alldeles perfekt.

Vid pennan,

Zinat.