Wednesday September 22nd 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Stoppa flummet i inredningssvÀngen!

Grefven

Att mÄlare Àr en smula dumma i huvudet mÄ vara allmÀn kÀnt. Jag vill dock inledningsvis poÀngtera att jag pÄ inget sÀtt önskar drifva gÀck med hela mÄleriskrÄet. Ty detta handikapp Àr oftast icke pÄ deras egen förskyllan eftersom plankstrykarens hjÀrnvÀvnad mer frekvent Àn medeljohanssons Ä professionens vÀgnar exponeras för ohÀlsosamma nivÄer lösningsmedel. DÄ avser jag alltsÄ icke alkoholhaltiga vÀtskor för invÀrtes bruk utan mÄleriprodukter för bestrykning av konstruktionsdetaljer sÄsom vÀggar, tak och annat smÄtt och gott. Vad mÄlarna pytsar i kaffekopparna i fikabodarna lÀgger jag mig icke i. Man kan ju undra hur mÄnga liter penseltvÀtt med en citronskiva pÄ kanten som en mÄlare hÀller i sig under ett helt yrkesliv?

LĂ„tom oss nu lyfta blicken frĂ„n fĂ€rgbestrykarna till den grupp certifierade Ă„snerövar vilkas uppgift det Ă€r att oupphörligen frambringa sĂ€ljande beteckningar pĂ„ alldagliga fĂ€rgburkar. DĂ„ jag hĂ€romdagen begav mig till min lokale fĂ€rgnasare i syfte att införskaffa fyra liter vĂ€ggfĂ€rg av den nyans man förr i tiden benĂ€mnde Grosshandlarvit gick jag bet Ă„ det grövsta. NĂ„gon enkel burk mĂ€rkt Grosshandlarvit fanns icke att skĂ„da sĂ„ lĂ„ngt ögat kunde nĂ„. DĂ€remot fanns Off White. Vad exakt Ă€r det? Off White? Av vitt? Inte vitt? Allt annat Ă€n vitt? Antivit sĂ„ledes? Är Off White sĂ„ lĂ„ngt bort frĂ„n vitt att den Ă€r svart? För mig Ă€r Off white en fĂ€rg som inte kan bestĂ€mma sig. VĂ„ga vĂ€gra Off White anmodar jag!
Jag blir upprörd, men nÀr skall Sverker Olofson Àntligen bli lika rÀttmÀtigt upprörd?

Hur faen skall jag veta vilka av alla fÀrger med sina nonsensnamn som gÄr ihop med vilka eller huruvida de skÀr sig mot en tredje eller harmoniserar med en fjÀrde? Kan jag förslagsvis ha Solsting pÄ tre vÀggar, Mentol som fondvÀgg, Tulpan runt fönstren, Troll pÄ bokhyllorna, Evighet i taket, Trinidad pÄ golvet samt mÄla schabloner pÄ vÀggarna i form av Schrödingerekvationen i Flamingo?

Nej, annat var det pÄ Bockstensmannens tid! DÄ var svart lika svart som svart och vitt var lika vitt som vitt. Det var inte frÄga om nÄgot lattegult, lemonad, balett eller lingonshake pÄ vÀggarna dÀr inte. Trots minutiöst sökande bland butikshyllorna hos min lokale fÀrgnasare lyckades jag icke heller lokalisera nÄgon burk mÀrkt rajtantajtan. Vem skulle icke tÀnka sig lite rajtantajtan i sovrummet förslagsvis, eller i köket om man kÀnner sig lite frivol? Ej heller pÄtrÀffades nÄgra fÀrgburkar mÀrkta kÄnkelbÀr, blÄtira, sopsÀck, stÄfrÀs, rotmos, krÀk, rostig Ford, uringul, PPM-orange, nageltrÄng, syfilis, stjÀrtgrÀs, poesiafton, analklÄda, snor, algblomning, bakfylla, nikotinbeige, fjortislila, atomvinter, moppegul, fjÀrt eller snussvart pÄ lagerhyllorna. Vadan detta?

Jag skyller denna totala urspÄrning av nomenklaturen ute i fÀrgaffÀrerna pÄ senaste tidens Ernstifieringen av samhÀllet. NÄgon vÀlvÀxt karl eller gumma borde lÀgga upp denne Ernst Kirchsteigers 198 cm över sitt vÀnstra knÀ och gifva dennes Àndalykt kulörtonen Fosterland. D.v.s. gul och blÄ.

Med lyft cylinderhatt
Grefve FĂ„gelsparre